Sculptures by the Sea

Idag har vi, tillsammans med sambons syster och svåger, gått utefter stranden i Århus och tittat på skulpturer från utställningen Sculptures by the Sea, vilket var både väldigt intressant och i många fall humoristiskt. Vädret var riktigt härligt och det var massor med folk. Det var en riktig folkfest i strandområdet söder om Århus hamn.

Skulpturen på bilden är en "reproduktion" av Harry Haerendels berömda målning av en fiskare.

Dartfest

Den årliga dartfesten går av stapeln den sista lördagen i juni varje år och alla närvarande tar med något att grilla och sedan finns det massor med sallad som man kan mixa och matcha själv. Till dessert blev det denna gång hemgjord jordgubbsglass.

Inte mycket dart sker på festen dock (festen har tagit sitt namn efter den gamla dartklubben som medlemmarna tidigare ingick i), men kvällen avslutas alltid med en krockettävling i mörkret och ofta tas pannlamporna fram innan tävlingen är över. Detta år vanns den hedervärt av vår svåger, medan min sambo kom på andra plats och jag själv på tredje.

Korsvirkeshus en masse

Danska Ebeltoft på Djursland är en fantastisk söt liten stad som vi har besökt många, många gånger. Att strosa runt på kullerstensgatorna i några timmar, titta in i de små butikerna, äta lunch på restaurant Mellem Jyder inte långt från rådhuset, köpa färsk frukt och grönsaker på torget, titta på Fregatten Jylland eller glasmuseet strax intill är alla mycket trevliga tidsfördriv. Vi kommer med säkerhet hit igen.

Allé

När vi var ute och körde såg jag plötsligt ett motiv jag bara var tvungen att fotografera: en allé. Jag kan inte undgå att fascineras av de fantastiska alléer som finns på så många ställen i Skåne och jag blir väldigt glad när jag ser hur nya har planterats. Den djupa grönskan och det där lockande ljuset längst bort uppmanar en hemlighetsfull stämning och det blir inte sämre av att det i änden av de flesta alléer finns en vacker gård eller något liknande.

Hemgjord glass

Under midsommarhelgen gjorde vi hemgjord rabarberglass som blev en otroligt god avslutning på middagen. Igår bestämde vi oss för att göra något liknande med jordgubbar och resultatet blev även det riktigt bra.

Receptet är mycket enkelt och lyder som följer:

ca 3 dl mosade jordgubbar, rabarberkräm eller annan smakrik frukt eller bärblandning
2 dl grädde
1-2 dl strösocker (beroende på hur söt frukten eller bären är)

Generellt sett måste glassmet vara sötare än i det man äter i ofruset tillstånd, eftersom själva kylan gör att det smakar mindre. När alla ingredienser blandats ihop ska smeten köras i glassmaskin tills den har fryst till glass alternativt placeras i en låda i frysen och röras om varje halvtimme. Att servera med färska jordgubbar smakar riktigt gott.

En ny fas

Sydvästra Skånes platta landskap breder ut sig vid sidan om vägen och grönskan från vajande sädesfält och den blå himlen fyller synfältet åt alla håll, endast avbrutna av träd som står som utropstecken. Försommarens fyrverkeri av gula rapsfält och intensivt blommande träd och buskar har gett plats åt en mer dämpad färgskala. Nummer två av sommarens faser är här.

Stenlagt

Sambon och jag har många böcker och på grund av brist på hyllmeter hade vi i torsdags morse ännu inte fått upp alla våra böcker. I vårt förra boende hade vi plats för hyllplan mot en vägg, men denna typ av utrymme existerar inte i vårt nuvarande hem och vi var tvungna att hitta en alternativ lösning.

Stenarna på bilden ovan, köpta på K-Rauta, blev svaret. Mellan hyllplanen i ek har vi nu staplat dessa stenar och skapat en bokhylla som även fungerar som en semi-hög rumsavskiljare placerad bakom en av våra soffor. Den sväljer den absoluta merparten av de böcker vi tidigare hade staplade i mer eller mindre prydliga högar i vardagsrummet. Skönt.

Tårtan

Här kommer så den sista av födelsedagens/midsommaraftonens bilder: Sambons gräddtårta med rabarber (mellan lagren i den hembakade tårtbotten) och jordgubbar ovanpå. Den blev riktigt god och kombinationen rabarber och jordgubbar tycks alltid vara en vinnare.

Våra gäster åkte för en stund sedan och årets soliga, varma och härliga midsommarhelg är snart över. Låt oss hoppas att alla anländer till sina slutdestinationer utan problem. Tack för en härlig helg, allihopa!

Midsommarkrans

Gårdagens väder var genomgående fantastiskt och vi njöt av att befinna oss utomhus i stort sett hela dagen. Här kommer en bild från gårdagens midsommarfirande/födelsedagsfest/taklagsfest (för paviljonen) där vi bundit en krans av sådant trädgården erbjuder.

Vädret har dock slagit om nu på midsommardagens morgon och det är mulet och inte alls lika varmt som igår. Idag väntar utflykt i närområdet. En trevlig midsommardag tillönskas er!

Glad midsommar!

Midsommar råkar sammanfalla med sambons födelsedag i år och vi sitter precis på terassen under den nya paviljongen som vi fick som gemensam födelsedagspresent från sambons föräldrar, syster, svåger och mormor. Tack så mycket!

I trädgården upptäckte vi nyss att vi hade en fantastisk röd fläderbuske som får pryda bloggen dagen till ära. Låt oss se om vi kanske kan få rosa flädersaft i år.

Rabarberkaka i långpanna med mandelmassa

Efter att ha gjort rabarbersaft blev det en hel del avkok över och jag bestämde mig för att experimentera lite. Jag hittade inget recept som var klockrent det jag hade tänkt mig i mina kokböcker eller på nätet, och till slut bestämde jag mig för att hitta på mitt eget. Ett kriterium var att jag gärna ville ha havregryn i, så jag bytte ut något av vetemjölet i ett kakrecept jag hade och utökade mängderna för att passa en långpanna. Dessutom, när jag googlade rabarberkaka upptäckte jag att det var relativt vanligt med mandelmassa i så jag tänkte "varför inte".

Så här blev mitt recept:

6 st ägg
4 dl socker
250 g smält smör/margarin
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
ca 150 gram mandelmassa
ca 150 gram rabarber (eller ungefär hälften av rabarberavkoket från saftkoket)

Vispa ägg och socker vita, tillsätt sedan mjöl, havregryn och bakpulver och vispa igen innan man tillsätter det smälta och något avsvalnade smöret. Smeten hälls upp i en smord och bröad (alternativt bakplåtspappersklädd) långpanna. Klicka ut rabarberavkoket (eller skivad rabarber som rullats i lite potatismjöl för att inte safta sig för mycket) på den utbredda smeten och skär skivor av mandelmassa (eller riven mandelmassa) och sprid ut jämt över kakan. Grädda i ca 25 minuter vid 175°C.

Ett alternativ till havregrynet i smeten skulle kunna vara att röra ihop en liten smet vid sidan om med lite smält smör, havregryn och socker och sedan klicka ut lite här och där ovanpå. Det ska jag nog testa nästa gång.

Utsikt från väntrummet

Förvisso helt klart en vacker miljö och ett härligt rum att vänta i, men det var givetvis spännande när jag idag var på anställningsintervju. Jag vet inte om jag är allvarligt påtänkt för jobbet, men det vore riktigt kul om jag fick det och jag tyckte att intervjun gick bra. Samtidigt är det svårt att veta vilka kriterier de olika ledamöterna har när de bestämmer sig för vem som är den mest lämpliga kandidaten. Jag bör få besked om några veckor.

Gult har blivit rött

Min sambo och jag gör gärna små utflykter i omgivningen när vi har tid för sådant och när vädret tillåter. På vår senaste resa, för några dagar sedan, såg vi hur de fält som nyss var lysande gula av raps hade antagit en lysande röd ton av vallmo som börjat blomma efter att rapsen blommat över. Vallmon är egentligen ogräs, men jag tycker helt klart att det är vackert ogräs.

Resdag

Idag ska barnen åka iväg för några veckors vistelse hos sin far och väskorna är packade och står redo i hallen. Det känns trist att se dem åka, men vi hoppas att resan går bra och att de kommer att ha det trevligt tills vi ser dem igen. Vi kommer att sakna dem.

Nyfiken i en strut

Grannens hund poserar vant när kameran kommer fram och ser så där lagom nyfiken ut innan hon glatt hoppar iväg och upptäcker något nytt. Hon är en blandning av pudel och shih-tzu och har den mest fantastiska päls och en smittande, busig energi. Hon är otroligt vänlig och glad. Precis som hennes matte och husse är hon en härlig bekantskap.

Bukett

För några dagar sedan gick vi över med denna blombukett (och en önskan om snar bättring) till en av våra grannar precis har kommit hem från sjukhuset. Grannen var riktigt trött och hängig, så besöket blev mycket kort. Idag var grannen lite piggare och ringde på vår dörr här på förmiddagen och bjöd in oss på fika. Det är härligt att se att vår granne mår bättre och vi hoppas att allt går åt rätt håll framöver.

Rosorna är köpta i butik, men resten av blommorna (malva, trädgårdsnattviol och daggkåpa) kommer från vår egen trädgård och dessa har sedan blivit sammansatta till en blandad bukett.

Grön ärtsoppa

En extremt tidig uppdatering för att visa vad vi åt som förrätt igår kväll: Sambon bestämde sig för att använda en påse med frysta, trista, mjöliga gröna ärtor till att laga en härligt grön ärtsoppa och det var en mycket bra idé. Soppan smakade väldigt gott, speciellt med några baconbitar i.

Här kommer det recept han använde (för ca 4 "normala" portioner):

800 g frysta ärtor
1 l vatten
2 vitlöksklyftor
1 lök
2 dl grädde
2 kycklingbuljongtärningar
Salt och peppar
1 paket bacon

Hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i en panna. Tillsätt vatten, kycklingbuljong och ärtorna och låt det koka i fem minuter. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar. Servera med stekt bacon.

Frame från Trip Trap

Detta är en detalj av skålen Frame från Trip Trap/Skagerak, som vi fick i gåva av min svägerska och svåger. Den är väldigt skulptural och passar utmärkt på soffbordet fylld med gröna äpplen eller ett gäng apelsiner (för de vackra färgernas skull) men givetvis passar det mesta som är nog stort. Vindruvor, å andra sidan, ramlar lätt ur. Idag tror jag det blir en sväng till frukt- och grönsakshandeln på torget, men regnet — även om det är lätt — får gärna ge sig först.

Skolavslutning

Så! Ett långt skolår har passerat och vår yngste slutar skolan idag och vår äldste i morgon. Dagen till ära hade den yngste bestämt sig för att skjorta och slips var lämpligt (han kom på detta vid 23-tiden igår kväll), vilket resulterade i att vi sprang omkring och letade skjorta i lämplig storlek större delen av morgonen. Pojken har sannerligen växt sedan sist. Nu väntar ett långt sommarlov för båda pojkarna och vi önskar dem förstås ett riktigt härligt sådant.

Rabarbersaft

En tidig uppdatering idag: Igår försedde oss en vänlig granne med rabarber i mängd och vi bestämde oss för att använda det till att göra ordentligt med saft — och rabarberkräm dessutom — och båda dessa blev färdiga sent i går kväll. Nu på morgonen syntes det tydligt hur härligt orange färg saften har och jag tänkte att en bild vore på sin plats.

Här kommer det recept vi använde oss av:

2 kg rabarber
3 l vatten
9 dl strösocker
saften av 2 citroner
ca 2 tsk natriumbensoat (eller flytande Atamon)

Skär rabarbern i småbitar och lägg i kokande vatten. (Det behövs en relativt stor gryta, men receptet kan givetvis även halveras.) Koka tills rabarbern blivit mjuk. Rör inte, eftersom saften då blir grumlig (vilket vår blev, men jag tycker den är vacker ändå). Sila i saftsil (och sedan kan avkoket användas att baka kaka på).

Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft. Koka till sockret smält och tag sedan ur några msk saft för att lösa upp med 2 tsk Natriumbensoat. Häll sen tillbaka i saften och blanda runt (flytande Atamon kan hällas direkt i).

Fyll saften i varma, väl rengjorda, torra glasflaskor. Resultatet blev ca 5 stora flaskor.

Magnifik vallmo

Trädgården prunkar, men vi har underligt nog vallmo bara på några få ställen långt ifrån varandra och i de flesta fall står där endast en ensam ståtlig vallmo på varje ställe. Vi njuter av de vi ser och tänker tillbaka på de fantastiska fält av vallmo vi sett under våra resor — främst på Djursland och Mols i Danmark.

Välkomna!

Hembakade chokladmuffins (med rikligt med chokladbitar) blev motivet för dag för dags första bild. Det underbara vädret kan anas och våra grånande utemöbler likaså. Hoppas ni vill följa med på min bloggresa där jag lovar att posta en bild per dag (så länge tekniken eller något annat oväntat inte sätter käppar i hjulet).

Om någon är intresserad av receptet kommer detta här (beräknat för en stor muffinsplåt med 12 stora muffins):
6 dl vetemjöl
3 dl socker
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 dl mjölk
2 ägg
50 g smält smör
150 g blockchoklad

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ihop med mjölk, ägg och det smälta och något avsvalnade smöret. Häll ner den hackade blockchokladen (det får gärna vara hackad i olika storlekar) och rör om innan smeten fördelas i muffinsblecket. Muffinsblecket bör antingen vara smort med smör/margarin eller vara försett med pappersformar i varje fördjupning. Detta gräddas sedan i ugn i 15-20 minuter (200°C) beroende på hur kladdiga man vill ha sina muffins och beroende på vilken typ av ugn man har.

RSS 2.0