Rabarbersaft

Här kommer det recept vi använde oss av:
2 kg rabarber
3 l vatten
9 dl strösocker
saften av 2 citroner
ca 2 tsk natriumbensoat (eller flytande Atamon)
Skär rabarbern i småbitar och lägg i kokande vatten. (Det behövs en relativt stor gryta, men receptet kan givetvis även halveras.) Koka tills rabarbern blivit mjuk. Rör inte, eftersom saften då blir grumlig (vilket vår blev, men jag tycker den är vacker ändå). Sila i saftsil (och sedan kan avkoket användas att baka kaka på).
Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft. Koka till sockret smält och tag sedan ur några msk saft för att lösa upp med 2 tsk Natriumbensoat. Häll sen tillbaka i saften och blanda runt (flytande Atamon kan hällas direkt i).
Fyll saften i varma, väl rengjorda, torra glasflaskor. Resultatet blev ca 5 stora flaskor.
Kommentarer
Trackback