Rabarbersaft

En tidig uppdatering idag: Igår försedde oss en vänlig granne med rabarber i mängd och vi bestämde oss för att använda det till att göra ordentligt med saft — och rabarberkräm dessutom — och båda dessa blev färdiga sent i går kväll. Nu på morgonen syntes det tydligt hur härligt orange färg saften har och jag tänkte att en bild vore på sin plats.

Här kommer det recept vi använde oss av:

2 kg rabarber
3 l vatten
9 dl strösocker
saften av 2 citroner
ca 2 tsk natriumbensoat (eller flytande Atamon)

Skär rabarbern i småbitar och lägg i kokande vatten. (Det behövs en relativt stor gryta, men receptet kan givetvis även halveras.) Koka tills rabarbern blivit mjuk. Rör inte, eftersom saften då blir grumlig (vilket vår blev, men jag tycker den är vacker ändå). Sila i saftsil (och sedan kan avkoket användas att baka kaka på).

Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft. Koka till sockret smält och tag sedan ur några msk saft för att lösa upp med 2 tsk Natriumbensoat. Häll sen tillbaka i saften och blanda runt (flytande Atamon kan hällas direkt i).

Fyll saften i varma, väl rengjorda, torra glasflaskor. Resultatet blev ca 5 stora flaskor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0