Paradisäppelgelé

Så här var receptet:
1 kg knappt mogna paradisäpplen (inte helt mogna har högre pektinhalt, vilket gör att det hela geléar sig bättre)
7 dl vatten
ca 8 dl syltsocker per liter avrunnen saft (det beror lite på hur sura paradisäpplena är)
Skölj och skär äpplena mitt itu och ta bort skaften. Koka frukten mjuk tillsammans med vattnet. Häll massan i en silduk och låt självrinna ett par timmar (krama ut det sista av vätskan ur silduken). Mät saften och häll den i en gryta. Koka saften 3-5 min. Rör sedan ner sockret, lite i sänder, så att det hinner lösa sig. Låt geléet koka försiktigt utan omrörning 10 – 15 min. Gör geléprov.
Ta grytan från värmen, skumma väl och låt den färdigkokta gelémassan stå några minuter innan den öses upp på väl rengjorda (atamon-sköljda) heta burkar.
Receptet är baserat på Monika Ahlbergs recept som kan hittas här.
Kommentarer
Trackback