Inlagda rödbetor

Så här gjorde vi:
ca 2 kg rödbetor
2 tsk salt
3 dl ättiksprit (12%) eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
7 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
3,5 dl socker
1 tsk hel vitpeppar
Vi började med att skölja, rensa bort blast och skära av roten på rödbetorna och dela upp dem efter storlek i två stora kastruller. Rödbetorna fick koka i saltat vatten tills de blev mjuka (vilket tog ca 25-30 minuter för de mindre och uppemot en timme för de riktigt stora). Därefter lades rödbetorna i kallt vatten och skalet kunde sedan bara pillas av (på med kökshandskar om du är rädd för att få rosa händer). Lagens ingredienser (spad från rödbetorna, ättiksprit, socker och vitpepparkorn) blandades i en kastrull som fick koka upp. Under tiden skivades de skalade rödbetorna och lades i väl rengjorda burkar och till sist hälldes lagen däröver. Burkarna ska ställas mörkt och svalt och en öppnad burk bör förvaras i kylskåp.
Kommentarer
Trackback